Læs om den storslåede by med det romerske termalske bad - halvanden times togkørsel fra London

Er du vild med England, og har du appetit en anderledes storbyrejse, så er Bath i England et godt bud! Vi hev fem dage ud af kalenden, hvor vi bl.a. besøgte et af Londons West End teatre, det romerske termiske bad i Bath og Stonehenge. Bath er på listen over UNESCOs World Heritage Sites, og det forstår man godt, når man har oplevet byen. 

 

Det er altid spændende at udforske Covent Garden med marked, butikker, pubs og cafeer
Hvis man kun kan nå at se nogle få ting i London, er Covent Garden et godt valg - her er aldrig kedeligt.

 

Et stop i pulserende London
På vej til Bath havde vi en overnatning i London, hvor hvor OL-euforien kun lige havde lagt sig. Vi nåede at se på butikker og optræden i Covent Garden, købe ind på Oxford Street, spise fish & chips på en lille pub og opleve en musical.

 

Paddington Station
Næste dag tog vi undergrunden til Padding Station, som ledte tankerne hen på Bjørnen Paddington og Agatha Christie krimien '4.50 from Paddington'. Herfra tog vi toget, som kørte direkte til Bath med kun to stop undervejs.

 

 

Bath ligger smukt mellem 7 høje, hvilket giver landskabet karakter
Bath ligger i et smukt, kuperet område mellem 7 høje ved floden Avon. Byen er præget af 1700-tals bygninger, flotte parker og et væld af seværdigheder.

 


Termiske bade
Byens navn kommer fra de naturlige termiske bade, der findes i byen – de eneste i Storbritannien. Allerede de gamle keltere brugte de varme kilder, men da romerne for ca. 2000 år siden invaderede dele af landet, byggede de en stor badeanstalt og et tempel til ære for deres gud 'Sulis Minerva'.

 

Resterne af badeanstalten er i dag byens største seværdighed, og man kan bruge lang tid i det flotte museum, der udstiller artefakter fundet på stedet. Bl.a. kan man se beskeder til guderne fra badegæster, der beklager sig over, at tøj og andre ejendele er forsvundet, mens de badede!

 

Man kan også smage på det 46,5° varme, helsebringende vand, der er rigt på mineraler og salte.

 

Læs mere om de romerske bade her!

 

 

Fascinerende 2000 år gammelt romersk bad

Byens hovedattraktion er disse 2000 år gamle romerske termiske bade.

 

Gør som de gamle romere
Får man lyst til selv at sænke kroppen i det varme vand, er der mulighed for det i det nærliggende 'Thermae Bath Spa'. Her kan man få wellness for alle pengene og bl.a. prøve en udendørs spa med udsigt over byen.

 

 Se den flotte udsigt her!

 

Forførende butikker på historisk indkøbsgade
Jane Austen kendere vil elske indkøbsgaden Milsom Street, som er med i flere af hendes bøger. Det er en usædvanlig hyggelig gade med gode butikker, især med tøj, indretning og fødevarer.

 

Det er næsten umuligt at komme hjem fra Milsom Street uden at købe noget lækkert til ganen, boligen eller garderoben

I 2010 blev Milsom Street udnævnt til 'Britain's Best Fashion Street' i Google Street View Best Street Awards.

 

 

En by der summer af liv

Bath byder også på festivaller, live musik, teatre, gadegøgl, caféer, restauranter, udstillinger og sportsfaciliteter. Især rugby, cricket, hestevæddeløb og golf har stolte traditioner.

 

 

Så kan det næsten ikke blive mere britisk - steak & kidney pie!

Man bliver næsten nødt til at smage briternes traditionelle retter, men hverken steak & kidney pie eller shepherd's pie faldt helt i vores smag ... 

Den smukkeste 1700-tals by
Allerede i taxien fra stationen fik vi et indtryk af den ekstraordinære arkitektur i Bath. De fleste huse stammer tilbage fra 1700-tallet, hvor de gamle bygninger fra middelalderen blev revet ned og erstattet af nye bygninger af kalksten. Der er blomster, parker og pavilloner overalt, og stedet er et slaraffenland for romantiske sjæle.

 

Vores lejlighed lå i 'The Royal Crescent', et halvrundt bygningsværk, der levede helt op til sit kongelige navn. Faktisk var det en af de store seværdigheder, der nævnes i turistbøgerne, så det skete, at nysgerrige blikke fandt vej ind gennem vinduerne.

 Elsker man Jane Austens romaner, kan fantasien få frit løb til Jane Austen weekend i Bath

Jane Austen boede en del af sit liv i Bath. Og det bliver man konstant mindet om. Man kan besøge Jane Austen centret, og ved særlige lejligheder er folk udklædt i datidens tøj!


  

Kirken der inspirerede Gaudi
En af de mange seværdigheder er Bath Abbey, der blev opført helt tilbage i 1400-tallet, og som har inspireret blandt andet Gaudi, da han tegnede den berømte 'La Sagrada Familia' i Barcelona. 

 

Bath Abbey er flottest indvendigt'You're Danish, so you speak Dutch' sagde den høflige mand ved indgangen og gav os en guide på hollandsk ...

 

 

Det vrimler med hyggelige butikker med mad, tøj og boligudstyr på Milsom Street

Det er næsten umuligt at komme hjem fra Milsom Street uden at købe noget lækkert til ganen, boligen eller garderoben.

 

 

Har man udset sig noget lækkert kram, skal man slå til - der bliver hurtigt udsolgt!

Er man til vintage boligudstyr, kan man gøre mange fund i butikkerne i Bath. 

Smagfuld indretning
Det indvendige af vores lejlighed levede helt op til den fine beliggenhed på The Royal Crescent. Lige fra den elegante stue med et stort, guldindrammet spejl over pejsen til den fine spisestue i en slags orangeri med fine ornamenter.

Køkkenet var totalt udstyret med alt fra opvaskemaskine til et stort, fint gaskomfur med grill. Og da vi ankom, var der fyldt op med kaffe, te, croissanter og frisk mælk.

 

Læs mere om lejligheden!

 


Den lækreste mad

Byen myldrer med restauranter, caféer, pubs og tesaloner, og dem vi nåede at afprøve var rigtig gode. Jamie Oliver har både en italiensk restaurant og en lækker butik med delikatesser.

 

Jamie Olivers restaurant har alle råd til, og maden ... mums!

Jamie Olivers italienske restaurant er overraskende billig og cafeteria-agtigt indrettet. Men maden er en god oplevelse!

 

Til forret valgte vi en antipasti plank med italienske pølser og oste, pickles og gulerods-/rødbedesalat med chili, citron og mynte.

 

En rigtig lækker forret bestående af italienske specialiteter

"Planken" med lækre forretter blev placeret ovenpå et par dåser flåede tomater.

  

Bagefter fik vi kylling med hvidløg og rosmarin, ærterisotto, pasta arrabiata, polenta fritter og grøn salat. Der var generelt ikke sparet på chilien, så der røg også en del god, italiensk rødvin ned!

 

 

Mød de lokale på pubben

Bath myldrer med turister og unge elever på sprogskole. Vi mødte næsten ingen skandinaver men mange amerikanere og asiater. De lokale mødes ofte til en drink på pubben efter arbejde. Og her er det let at komme i kontakt med folk - det er altid hyggeligt, og man bliver ikke generet af fulde mennesker. 

 

Det vrimler med hyggelige, traditionelle engelske pubber i Bath

Hvad med at prøve 'a pint of lager' eller 'a Tetley's Bitter' på en af de hyggelige pubs?

 Opholdsstuen havde en kæmpestor pejs med et guldindrammet spejl ovenover

'What a perfect place for a girly weekend' stod der i gæstebogen. Men vi var to vennepar, og mændende var også ret begejstrede!

 

 

Prøv også afternoon tea på en tesalon

Det kan anbefales at drikke te på en af de mange fine tesaloner eller hoteller, men vær forberedt på at blive spurgt om, hvilken te du ønsker! Hvis du er heldig, bliver det serveret i fin, hvid porcelæn og sølvkander af tjenere klædt i jakkesæt. Så kan det næsten ikke blive mere fornemt!

 

En aften blev vi overrasket af tre store balloner, der blev sendt op uden for vores lejlighed

Fra græsplænen foran The Royal Crescent kan man tage på en aftentur i ballon og se byen oppefra!

 

Mystiske Stonehenge
Fra Bath arrangeres der busture til Stonehenge, der ligger ca. 1½ times kørsel væk. Turen går gennem den idylliske, engelske countryside med masser af bakker, stenhuse og stengærder. Der græsser får overalt, men også økologiske frilandsgrise lever livet her.

 

Selve Stonehenge er et imponerende syn – gigantiske stenblokke hentet langvejsfra og stillet i en rundkreds for 5000 år siden. Hvordan kunne det dog lade sig gøre længe før Ramses byggede de store monumenter i Egypten??
 

Landskabet omkring Bath er også smukt, fordi det er så frodigt og kuperet

Turen til Stonehenge går gennem det idylliske engelske landskab med stengærder og græssende får.

 

 

Så let er det at komme til Bath

Bath er en perle, og da byen kun ligger 1½ times togkørsel fra London, er den nem at komme til. Indbyggermæssigt er byen på størrelse med Kolding (80.000 indbyggere), men centrum er meget lille, og man kan sagtens se det hele til fods. Byen har over 1 mio. overnattende gæster om året.

 

Selvom Bath ikke ligger ud til havet, er klimaet en smule varmere end i Danmark pga. den nærliggende golfstrøm.

 

 

 

 

Tekst: Gertrud Priess Nielsen
Foto: Klaus Wiedemann & Gertrud Priess Nielsen

  

Lejligheden set fra den hyggelige gårdhave Den imponerende mantelpiece Et af de elegante soveværelser Også badeværelset var super-lækkert Sådan brænder man sig ikke, når man skal have maden ud af ovnen!

 


Sinful Suburban -

herreevent med røg og cognac!

 

 100 velklædte herrer dukkede op til en snak om det gode liv, inkl. smagning af cigarer og cognac - alt sammen i a+n show room

 

Læs reportagen her!

 


 

Se flere billeder fra...


Kogeskole i Italien
Raw Cake event

Lampe event

 
 

 

Vil du holdes opdateret...?

Tilmeld dig vores e-Magasin, hvor vi deler ud af trends, tips & tricks, inviterer til events og konkurrencer, kommer med nyheder osv.


Vælg e-Magasiner