IMM Köln 11

 

Reportage:
Living Kitchen Messe i Køln – Trends 2011


Køkken- og møbelmesse i Køln 2011

 

Årets store møbel- og designmesse i Køln havde et ekstra univers i år, som havde fået titlen Living Kitchen. I virkeligheden en meget sigende titel, idet køkkenet ofte opfattes som husets hjerte – det er her, livet leves.

 

Derudover minder titlen om ordet ’living room’ – altså stue. Living Kitchen cementerer bare de seneste års trend, hvor køkkenet er blevet en integreret del af stuen.

 

Blancos messestand på IMM Living Kitchen i Køln 2011
BLANCOs messestand på IMM Living Kitchen i Køln, januar 2011
 

Living Kitchen – køkkenet som opholdsrum

 

Integrationen af køkkenet og stuen har stået på i mange år, og i Danmark er køkkenalrum særligt populære. De manglende skillelinjer mellem køkken og stue har naturligvis betydet en del for både køkkenindretning og -design.

 

Det skulpturelle køkken vs. Det diskrete køkken

 

For selve designet af køkkenet har to tendenser slået sig fast, og begge var ganske fremtrædende på IMM Living Kitchen: det skulpturelle køkken, hvor hvert element kommer til sin ret – og det diskrete køkken, hvor rene flader og skjulte installationer er kodeordet.

 

Køkkendesign med blikfang – det skulpturelle køkken

 

Der er naturligvis flere forskellige stilarter inden for køkkendesign; det romantiske, det urbane og rå, det moderne, det klassiske, det landlige osv. Dér, hvor trends kommer til udtryk med størst tydelighed, er inden for det urbane og det moderne køkken. Her skeler man til modeverdenen og læner sig op ad de strømninger, som findes her.

 

Farver og materialer er inspireret af naturen

 

Gutmanns nye kunsteristiske emfang Arte som frithængende på IMM Living Kitchen

Gutmann Arte emfang

 Trælåger, brune farver kombineret med kaffefarvet Silgranit-vask på IMM Living Kitchen

Brunt i brunt - køkkenet fuldendes med en mørkebrun Silgranitvask

De seneste år, har ”back to nature” været et tema. En slags modreaktion mod det pompøse, farvemættede og til tider næsten vulgære design, som dominerede i starten af det 21. århundrede.

 

Farverne bevæger sig nu i de grå og brune nuancer, fra helt lys beige til dyb brun og koksgrå – naturligvis ud over hvid og sort.

 

Inden for de skulpturelle køkkener, blev kontraster brugt til at skabe blikfang og give en fornemmelse af køkkenet som et gigantisk skulpturelt møbel i sig selv.

 

Køkkenet som bar, stue, lounge og spisesal

 

Det, at køkkenet mere og mere flettes sammen med stue og opholdsrum, gør, at en del køkkendesign efterligner møbeldesign.

 

Med udskudte barer, effekt- og hyggebelysning samt hævede og sænkede flader indtager køkkenet mere og mere en

position som det område i huset, hvor der sker mest. Her laver man mad, spiser, hygger, læser, ser tv, hører musik osv. Spisepladsen integreres ofte – eller fungerer enten som linket til stuen, eller som afgrænsningen mellem de åbne rum.

 

Hvidevarerne skal være effektive, miljøvenlige og pænt pakket ind

 

Med så store og åbne rum skabes også nye krav til både design og funktion. Fx tolererer vi ikke længere støj fra emhætter og os fra madlavningen. Det betyder, vi netop nu ser en heftig udvikling inden for udsugningen. De smukke, lampelignende emfang, der dukkede op for omtrent 5 år siden, skal redesignes, så de performer bedre. Det er ikke længere nok, at emfanget pynter – det skal også være effektivt og miljøvenligt!

Emfang som skulpturer

 

Efter at have været kedelige grå metalkasser i årevis, bevægede emhætterne sig i starten af det 21. århundrede ud af skammekrogen. I 2011 blev emfang præsenteret som rene kunstværker på IMM Living Kitchen. Tanken synes at være, at hvis emfanget alligevel ikke skal skjules i et skab eller bord, kan det lige så godt få lov at være en skulptur i sig selv.

 

Vandhaner i farver og med flere funktioner

 

Samtidig dukkede armaturer op med en finish, der er beundringsværdig. Lækre matte eller blanke ståloverflader og smarte finesser som udtræksslanger, elevation eller brusefunktion syntes at blive mere og mere en standard end et ekstra feature. Vandhanerne fandtes i alle størrelser – så små, de nærmest virkede umulige at håndtere, og så store og volumiøse at de næsten virkede vulgære.

Gutmanns Arte har et spektakulært mønster og er så absolut ikke et diskret emfang

Gutmanns nye emfang har et ganske spektakulært mønster hen over filtrene...

 

Køkkenvaske i flere materialer

 

Køkkenvaskene var en helt særlig fornøjelse. Lækre farver og materialer, smarte detaljer og stilrent design syntes at være fællesnævneren.

 

Porcelænsvaskene fås efterhånden i alle regnbuens farver og med overflader, der enten er helt matte eller spejlblanke. Funktionaliteten er tænkt ind i formgivningen – dog kan det undre, at Philip Starcks klodsede porcelænsvask har vundet en designpris.

 

Det kan kun være for det bombastiske udseende, for funktionaliteten er gået fløjten til fordel for et prætentiøst design. Men netop sådan en vask ville kunne give de spektakulære emhætter og glitrende armaturer kamp til stregen.

 

Når det så er sagt, så eksisterer der naturligvis også en modtrend til det skulpturelle køkken: Det diskrete køkken…

Porcelænsvaske i mange forskellige farver - også beige og brune på IMM Living Kitchen

 

Philippe Starcks porcelænscask på IMM Living Kitchen

Øverst: beige porcelænsvask fra tyske System Ceram

Nederst: Starcks prisbelønnede porcelænsvask

 
Living Kitchen Messe i Køln – Trends 2011

 

Dæmpet køkkendesign med skjulte finesser

 

Når køkkenet er en integreret del af stuen, kan behovet for et mere diskret køkkendesign opstå. Skjulte installationer, rene flader og næsten lounge-agtige finesser gør køkkenet til stuens forlængelse. Nogle gange glider køkken og stue sammen hen over en bar-lignende køkkendisk, eller tv-møbler integreres i køkkenindretningen.

 

Køkken og stue går efterhånden ud i et. Her Stormer Kuche på IMM Living Kitchen
Køkken og stue går mere og mere ud i et - det var tydeligt at se på IMM Living Kitchen

Gadgets og udstyr – køkkenet er elektrisk!

 

I det diskrete køkken kan man gå på jagt efter spændende og skjulte installationer.

Det kan være et hæve-sænkebord som arbejdsplads, emfang, der dukker op rundt om kogeøen, LED-belysning, som aktiveres ved bevægelse, armaturer, der forsvinder ned i køkkenvasken eller bordpladen, køkkenkværne i bunden af vasken, indbyggede vinkøleskabe, kogende vandhaner og meget andet.

 

Fremtidens køkken baseres på intelligente løsninger

 

Faktisk er noget af det, der gør fremtidens køkkendesign spændende, netop de løsninger, hvor design og funktionalitet baseres på intelligent teknologi.

 

Fx et køleskab, der holder øje med varernes udløbsdatoer, solcelledrevne hvidevarer, stemme- og berøringsgenkendende indstillinger til både bordpladehøjde, musik og tv-programmer.

 

Køkkendesign er i fremtiden alt andet end sminke, men består af integrerede installationer, hvis fornemmeste funktioner er, at gøre hverdagen nemmere og mere bekvem for det enkelte menneske. Der skal spares tid og handlinger, og det gøres ved at tænke både i teknologi og i multifunktionalitet.

 

Gem vasken væk og få mere bordplads

 

Hos BLANCO har man længe arbejdet med et princip om at gøre køkkenvask-området til en multifunktionel arbejdsstation, og derfor fås BLANCO-vaskene næsten altid med masser af skræddersyet tilbehør.

Diskret køkken går i et med stuen - set på IMM Living Kitchen 2011

Sofa i køkkenet - eller er det køkken i stuen?

 

Sæt gryden hvor du vil! Eksempel på kogeplade fra Gaggenau på IMM Living Kitchen

Eksempel på kogeflade fra Gaggenau. Gryden kan sættes, hvor man vil....

 BLANCOs skærebrætter passer hen over vasken - så du kan dække den helt til.

Gem vasken væk med skærebrætter, der passer til!

 

Skub armaturet ned i vasken, fx. et Eloscope-F fra BLANCO

Eller gem vandhanen af vejen...

 

Et par af nyhederne fra den tyske vaske-gigant havde særlige skærebrætter, som netop passer hen over vaskekummen. På den måde kan man både udvide arbejdsfladen og skjule eventuelt rod i bunden af vasken.

 

Er vandhanen i vejen? Så skub det væk…

 

Man kan så diskutere, om det er ofte, man vil søge at dække vasken til for at få den ubrudte flade – men tanken er faktisk ikke så tosset. Især ikke, når BLANCO samtidig smækker et armatur i, der kan mases helt ned i vasken, så man næsten ikke kan se, der er installeret vask eller vandhane!

 

Kombinerer man så kogepladsen med Gaggenaus fantastiske kogeflade og et skjult bordemfang fra GUTMANN, så er illusionen komplet. Køkkenet er væk – tilbage står kun opbevaringsmøbler…

 

Effektiv udsugning fra gemte sprækker

 

For 4 år siden dukkede de første forsøg på skjulte bordemfang op. Her var Gaggenaus svingarm og GUTMANNs bordemfang de absolut mest attraktive.

Ikke kun på grund af designet, men især på grund af tankerne bag. Her i 2011 kunne man på IMM Living Kitchen opleve adskillige forsøg på den integrerede og skjulte udsugning.

 

GUTMANNs futura på Unoforms stand på IMM Living Kitchen GUTMANNs futura på Unoforms stand på IMM Living Kitchen GUTMANNs futura på Unoforms stand på IMM Living Kitchen

Gutmanns Futura på vej på fra sit skjul i bordpladen.

 

Usynlige emhætter er fremtiden

 

Mest interessant var dog den nedfældede udsugning fra GUTMANN og den væg-integrerede fra eisinger. Tankerne her minder om hinanden, og man kan kun gisne om, hvilken løsning der er at foretrække. Et gæt er, at det bliver det mest effektive af de to løsninger, der kommer til at tegne fremtidens emfang…

 

Unoforms køkken og Gutmanns emfang futura var en smuk kombination på IMM Living Kitchen

Unoform havde integreret GUTMANNs bordemfang Futura

Vægemfang fra eisinger på IMM Living Kitchen

Vægemfang fra eisinger

Køkkentrenden netop nu – materialer & farver

 

Kendetegnene for køkkendesignet – uanset om det var det diskrete eller det skulpturelle, var en forkærlighed for naturmaterialer eller materialer, der lignede natursten eller træ.

 

Stål blev blødt op i kombination med naturmaterialer som bambus, afbarkede grene, grønne planter og stensorter i brune nuancer.

Køkken helt i beige. IMM Living Kitchen 2011

Mange steder tog 'naturfarve'-temaet så meget over, at køkkenet blev utrolig kedeligt at se på...

 

Efter at have set hundredvis af køkkenmiljøer i dæmpede farver, changerende fra sort henover brun til hvid, kunne man godt syntes, det hele var en smule kedeligt.

Kun få steder benyttede man en kontrastfarve til at bryde jordfarverne - og det oftest enten med skarp grøn, rød eller pink.

 

Især farveskalaens begrænsning gjorde, at IMM Living Kitchen kom til at afspejle en køkkentrend, der spiller på det sikre. Vi bevæger os i et trygt univers med rolige farver, hvor naturen bydes inden for i et forsøg på at komme tættere på nogle mere jordbunde, miljøbevidste og kvalitetstunge værdier.

 

Hvordan ser køkkenet ud i 2011 og et par år frem?

 

Trods de relativt konservative køkkendesigns, var der alligevel en del innovative tanker til stede på IMM. De kom mest til udtryk ved de mange integrerede installationer.

 

Selvom mange af de nyskabende produkter, der blev spottet på IMM Living Kitchen virkede som om, de fungerede perfekt og var klar til forbrugeren, så skal man huske på, at mange producenter benytter messer til netop at teste, hvorvidt deres prototyper har interesse.

 

De hyper-futuristiske tiltag skal vi nok ikke forvente at se i handlen de kommende år, men man kan med glæde konstatere, at LED-teknologi, køkkenkværne, bordemfang, funktions-vandhaner, hæve-sænke borde, intelligente kogeflader og meget andet allerede er til at få fingrene i.

 

 

IMM Messe 2011

 

 

  d. 18-23. januar 2011.

- Besøgende kom fra 128

  forskellige lande og rundede 138.000.

- 1.213 firmaer fra 48 lande

  deltog i IMM messen 2011.

- Heraf var de 521 udstillere og

  32 virksomheder fra Tyskland.

- 614  udstillere og 46 virksomheder

  repræsenterede udenlandske virksomheder.