IMM Köln 13

Reportage:
Living Kitchen køkkenmesse i Køln 2013


Køkken- og møbelmesse i Køln 2013

 

Med årets store køkkenmesse i Køln, Living Kitchen, vel overstået, kan vi konstatere, at de store armbevægelser stadig lader vente på sig. Strømningerne er næsten så ens, at det til tider var en ensformig affære at besøge de forskellige stande, mest fordi farveskala og vovemod igen i år er begrænset.

 

Med det sagt, så kunne vi med glæde se, at vi i køkkenet fremover vil få mange flere intelligente løsninger. Ikke mindst løsninger, der er koblet op på den teknologi, vi i forvejen omgiver os med.


Få et overblik over  tendenser og strømninger i køkkenindretningen anno 2013 her!

 

Blancos messestand på IMM Living Kitchen i Køln 2013
BLANCOs messestand på IMM Living Kitchen i Køln, januar 2013

Farver og materialer kalder på naturen
Vi er slet ikke færdige med jordfarverne – vi så brun, beige, gråtoner, masser af hvidt og en smule sort. Kun Allmilmö gav den gas med farvepaletten og præsenterede et glinsende petroleumsblåt køkken og et gennemført Barbie-køkken helt i pink!

 

Masser af laminater og imiterede looks
I de naturfarvede køkkener var det småt med kontrasterne, men gule, orange og æblegrønne elementer fik sneget sig ind rundt om.

 

Selve materialerne var måske knap så naturlige som farverne. Laminat ser ud til at blive det helt store hit i utallige afskygninger – især i designs, der imiterede enten træ eller sten. Altså kunne en smuk bordplade ligne marmor på afstand, men tæt på kom sandheden frem: kunststofmateriale!

 

Fordelene ved laminater, der både blev brugt på bordplader og til skabsfronte, er, at det er et langt billigere materiale end træ eller sten.


Et andet yndet materiale er det klassiske stål! Skønne industrielle køkkener, stilrene køkkener i skinnende stål – eller i det nye look, der minder om eroderet jern.

Laminater, der ligner naturmaterialer bruges flittigt i køkkenet anno 2013

Begge bordplader ligner hhv. metal og træ, men de er faktisk begge lavet i kunststof!

 

De brune, varme og naturlige farver var meget populære på årets køkkenmesse. Her Blancos trøffelfarve i Silgranit.

Naturfarverne dominerede - her BLANCOs Silgranit-farve: trøffel.

 Lille økostation af et køkken, komplet med fedtopsamler, køkkenkværn, rensningsanlæg med radiobølger ...plus almindelig vask og tunet vandhane.

Lille økostation af et køkken, komplet med fedtopsamler, køkkenkværn, rensningsanlæg med radiobølger ... plus dobbeltvask og tunet vandhane.

Top-gadgets til dit køkken

 

Intet køkken uden gadgets – og efterhånden giver de mange hjælpemidler mere og mere mening i en travl hverdag, hvor man stadig gerne vil være både effektiv, med på noderne og miljømæssigt ansvarlig. Ikke alle opfindelserne har fundet et naturligt leje i den treenighed, men langt de fleste nytænkende funktioner tager udgangspunkt i et af de tre parametre.

 

Eksempelvis en ovndør, der automatisk åbner sig og glider ind under oven, så den ikke er i vejen, eller en integreret computer i ovnen, der hjælper med opskrifter og holder øje med det, der bages og steges.

 

Mini-genbrugs- og rensestation

Det mest imponerende var en lille køkkenstation, med både opsamlingsstation til forurenende fedtrester, et lille rensningsanlæg, der brugte radiobølger til at desinficere glas, bestik m.m. Derudover var armaturet fyldt med elektronik, som styrede temperatur og tryk, og affaldet kunne kværnes i en integreret køkkenkværn. Skufferne under modulet var skræddersyet til forskellige indhold. Interessant tænkt.

Intelligente vandhaner

I år var fokus flyttet fra den toptunede køkkenvask, vi så i Milano sidste år, til armaturet. Det startede så småt med LED-lys i armaturet for nogle år siden, sensorstyrede vandhaner og efterfølgende de kogende vandhaner. På Living Kitchen messen var det tydeligt, at producenterne har brugt en del energi på at tænke endnu flere funktioner ind i armaturet – i jagten på multifunktionalitet og måske en forenkling af maskinparken i køkkenet.

Eksempelvis kunne vi se armaturer, der var digitalt styrede med mulighed for både at styre præcise temperaturer og mængder – her stod Dornbracht som det mest imponerende eksempel.

 

Grohe viste deres seneste udviklinger på armaturfronten – en vandhane, der kunne betjenes ved berøring et hvilket som helst sted på armaturet – dog med to fornuftige ’døde’ zoner, så man stadig kunne flytte på armaturet, uden det tændte.

 

I Tyskland er man enormt glade for danskvand – eller mineralvand, som de foretrækker at kalde det, og her viste Brita et skønt armatur, der tilbød filtreret, koldt og varmt vand ud over perlende danskvand.

Få danskvand direkte fra hanen med Britas vandhane.

Få danskvand direkte fra hanen med Britas vandhaner.

 

iPhone dit køkken!

Eftersom iPhonen har nogle år på bagen, er designet efterhånden let genkendeligt hos de fleste, og vi kunne ikke undgå at bemærke at flere køkkendesigns havde fået en umiskendelig ’iPhonisering’.

 

Franke havde endda fået en pris for deres Pebel-serie, som består af vask, kogesektion og emhætte, der alle har form som en iPhone. Designet ligner dog noget fra 80’erne, så prisen kan undre lidt.

 

Gutmann så sig heller ikke for fin til at kaste et blik i Apples retning, og restultatet er et ganske interessant emfang, der ligner en iPhone – og som naturligvis har integrerede højtalere og en dockingstation... til en iPhone.

 

 

Et af Gutmanns nyeste emfang ligner til forveksling en iPhone - og det er skam meningen!

Et af Gutmanns nyeste emfang ligner til forveksling en iPhone - og det er skam meningen! 
 
   

 

Living Kitchen - køkkenmesse i Køln 2013

 

Vaske med høj kant…
Inden for køkkenvaske er det småt med revolutionerne, og alligevel kan der spores en spændende trend: køkkenvaske med høje og markante kanter! Båden inden for stålvaske, porcelænsvaske og kompositvaske kunne vi se, at køkkenvasken en del steder fik lov til at fremstå som et bevidst designelement i køkkenet. BLANCOs nye Attika-vask fik designprisen ’Best of Best’, hvilket svarer til 1. præmien for design. Vasken gør sig klart bedst, når den kombineres med et armetur, der matcher designet – og som endda kan skjules under vaskens kant
 

Bombastisk, skinnende sort porcelænsvask fra Villeroy & Boch med høj kant og retro-armatur.

Imponerende sort porcelænsvask fra Villeroy & Boch.

BLANCO Attika fik IMMs Best of Best designpris og har da også et anderledes og meget elegant udseende.

BLANCO Attika - stålvasken, der fik Best of Best designprisen.

Bombastisk enkelt-vask i porcelæn fra System Ceram - også med ganske markant kant!

Porcelænsvask fra System Ceram - med ganske markant kant!

Meterlange kogesektioner  
Tendenserne inden for kogesektionerne var enten gas, induktion eller tepan-flader – stegeflader som man ser det i industrikøkkener. Ofte bestod kogesektionerne af elementer sat sammen, så de dannede lange flader med både grill-element, wok-afsnit, alm. Kogesektion og evt. tepan-flade.

 

Alternativt så vi de klassiske induktionselementer i standardstørrelse, men med mere eller mindre intelligente funktioner, som ’zoner’ eller automatisk registrering m.m.

 

 

Bordemfang er det nye sort

Mange steder sås forskellige version er skjulte eller diskrete emfang og især bordemfang var populære. Lige fra de små, snedige, der var placeret rundt om kogesektionen til de listige skjult i  bardisken til de mere eller mindre fikse, som rejste sig fra bordpladen, som en mur.

 

Gaggenau og Gutmann er stadig  førende pionerer på området, men konkurrencen var bestemt til at tage og føle på! Holder tendensen, betyder det, der i fremtiden skal tænkes helt anderledes, når det nye køkken skal designes.

 

kogesektionerne var lige til at skræddersy de enkelte behov - IMM Living Kitchen 2013

Uendelige muligheder - grill, indbygget wokblus m.m.

 

Diskret, integreret bordemfang ses her mellem to lave pander - Living Kitchen 2013

Diskret bordemfang snupper røg og damp fra panderne.

 natur-køkken med både træ, skind og sten - IMM Living Kitchen 2013

Køkkenet er både madværksted, lounge og spisesal
Der hersker ingen tvivl om, at køkkenbranchen ser køkkenet som meget mere end et sted, man laver mad og evt. også indtager det. Køkkenet skal vise, hvem man er samtidig med, det skal være praktisk, intelligent, hyggeligt og effektivt.

 

Årets Living Kitchen messe bød på en rejse rundt i køkkenuniverser fortolket med vidt forskellige øjne, men med fælles formål: at gøre det let, lækkert og bekvemt i køkkenet anno 2013.