På kogeskole i Italien

På madrejse til Umbrien!

Som noget nær stamgæst på den italienske restaurant Fiasco i København, var det med slet skjult skuffelse, jeg erfarede, at ejerne Thomas & Lisbeth havde givet stafetten videre og var flyttet udenlands. Lettelsen var derfor stor, da de nye - og dygtige - ejere fortalte, at Thomas & Lisbeth havde etableret et gæstgiveri i en skøn gammel mølle i byen Todi nær Rom i Italien.
 

Thomas & Lisbeth i deres skønne køkken - i bunden af den gamle mølle i Todi nær Rom, Italien.
Thomas & Lisbeth i deres skønne åbne og meget grønne HTH-køkken - i bunden af den gamle mølle i Todi (foto: Kristian Septimius Krogh).

Her ville de dele ud af glæden og begejstringen for gastronomi og livsnyderi ved også at tilbyde kogelektioner og ekskursioner til områdets mange spændende små-producenter.

 

Et sted for madentusiaster - og ædedolke!
Gæstgiveriet har de kaldt Il Ghiottone Umbro, hvilket betyder Den umbriske ædedolk – og man må sige, man ikke går sulten fra bordet, når man har enten gæstet eller selv været med i køkkenet hos Thomas & Lisbeth.

Værelserne i gæstgiveriet er indrettet med stor respekt for rummene og med forkærlighed for kvalitetsdesign - ikke mindst dansk design!
Værelserne i gæstgiveriet er indrettet med respekt for rummene og med kærlighed til kvalitet - ikke mindst dansk design! (foto: Kristian Septimius Krogh) 

 

Værelserne i gæstgiveriet er indrettet med stor respekt for rummene og med forkærlighed for kvalitetsdesign - ikke mindst dansk design!

Luksus Bed & Breakfast med mulighed for mere

Man behøver ikke være overdrevet glad for lækker mad for at nyde et ophold på gæstgiveriet – man kan nemlig nøjes med at overnatte i de charmerende værelser.

 

Man slipper dog ikke for et yderst delikat morgenmåltid, der hver morgen rummer både æg, frugt, brød og sødt.

 
Morgenmaden på gæstgiveriet er ikke kun en fryd for øjet, men også for maven. Selv den skønne saft er hjemmelavet - krydret med frisk mynte fra haven.

Morgenmaden på gæstgiveriet er ikke kun en fryd for øjet, men også for maven. Selv den lækre saft er hjemmelavet - krydret med frisk mynte fra haven.

 

Gæstgiveriet Il Ghiottone Umbro i en gammel mølle i Todi, Italien

Skulle sulten og lysten alligevel melde sig, kan man bestille frokost eller aftensmad, eller man kan begive sig ud i området og finde nogle af de mange lokale trattoria’er.


Men er man ikke helt afskrækket af at trække i et forklæde, så kan man blive rigt underholdt og udfordret ved selv at gå i køkkenet under kyndig vejledning.


Det måtte naturligvis prøves!

 

Udsigten fra Todi, der ligger på en bakketop, er ganske betagende.

Udsigten fra Todi, der ligger på en bakketop, er ganske betagende.

 

Den gamle mølle er særdeles charmerende og er en dejlig ramme om et kort eller et længere besøg i Umbrien. (foto: Kristian Septimius Krogh)


 

Gastronomi-oplevelser for livsnydere

 

Min madglade familie og jeg havde forkælet os med tre aftener på 'kogeskole', som Thomas & Lisbeth derudover krydrede med besøg på både en skøn vingård, et lille osteri og det lokale marked. Alt sammen vidunderlige oplevelser, der gav ekstra glæde i køkkenet om aftenen.

 


Menuerne var sammensat på forhånd, og vi besluttede selv, hvilke af retterne, vi kunne tænke os at lave.

 

Herefter gik vi i krig i eget tempo og kunne spørge løs, når nysgerrigheden satte ind. Hvorfor skal løgene fx simre i hele 20 minutter? Hvordan parterer man lettest en kanin? Hvor meget skal man pille fra på de små, lækre lilla artiskokker? Osv.

 

 

Med alle råvarer rengjorte og lige ved hånden, var det en sand fornøjelse at svinge kniveni det lækre køkken

Med alle råvarer rengjorte og lige ved hånden, var det en sand fornøjelse at svinge kniven i det lækre køkken.

 

 

 To norske søstre har etableret sig med et lille økologisk landbrug og osteri, hvor de bl.a. fremtryller unikke gedeoste.

To norske søstre har etableret sig med et lille økologisk landbrug og osteri i Prodo, hvor de bl.a. fremtryller unikke gedeoste.

 

Hver dag blev retterne fordelt mellem os over et køligt glas og gode, hjemmelavede snacks

Hver dag blev retterne fordelt mellem os over et køligt glas og gode, hjemmelavede snacks.

Med et glas vin i hånden, forberedte råvarer i fadene og eksperter inden for rækkevidde er det ingen sag at gå i krig med 5-8 retter. Ambitionsniveauet sættes på forhånd og så er det ellers bare at nyde hvert øjeblik.

 

Retterne varierede i sværhedsgrader, men var alle lige at gå til - også hjemme i Danmark igen.

 

Eksempelvis er det en smal sag at lave hjemmelavede raviolier med safransmør.

 

Hjemmelavede ravioli med fyld af spinat, pinjer og rosiner - det hele overøst med safransmør og skyllet ned med lokal hvidvin.

Hjemmelavede ravioli med fyld af spinat, pinjer og rosiner - det hele overøst med safransmør og skyllet ned med lokal hvidvin. Hent opskriften her!

 

Der observeres koncentreret, mens Lisbeth vejleder i, hvordan man bedst parterer en kanin...

Der observeres koncentreret, mens Lisbeth vejleder i, hvordan man bedst parterer en kanin...

 

Selv det at bælge de lækre hestebønner bliver til en fornøjelse, når man er flere om det -  og ved, hvad det hele skal munde ud i af lækkerier!

Selv det at bælge de lækre hestebønner bliver til en fornøjelse - ikke mindst, når man er flere om det -  og ved, hvad det hele skal munde ud i af lækkerier!

Råvarerne ligger rengjorte og klar til brug - kun de helt friske råvarer skal lige bælges eller snittes osv.

Det er ikke kun hos Thomas & Lisbeth, man kan glæde alle sanser - også i Montefalco ligger der små perler, der serverer delikate frokostretter.

Det er ikke kun hos Thomas & Lisbeth, man kan glæde alle sanser - også i Montefalco ligger der små perler, der serverer delikate frokostretter.

Gå på opdagelse i Umbrien - Italiens Grønne Hjerte...

Der er plads til 6 voksne i alt, for det lille gæstgiveri rummer kun tre værelser. Indretningen viser stor respekt for den rustikke bygning, men danske møbelklassikere giver de skønne værelser et nordisk pift.

 

Området indbyder til et nærmere bekendtskab, og det er nærliggende at starte med en tur rundt i Todi – en charmerende, ærke-italiensk lille by.

 

Har man mulighed for det, kan en tur til markedet i Orvieto krydres med et besøg i byens berømte domkirke, der har imponerende dekorationer i mosaik, eller man kan nyde en lækker frokost i Montefalcos charmerende gader. Det er ikke for ingenting, Umbrien kaldes for Italiens grønne hjerte.

 

 

 

Man kan let komme til at hænge fast i de hyggelige liggestole ude foran møllen - udsigten er god, kaffen ligeså og solen er venlig.

Man kan let komme til at hænge fast i de hyggelige liggestole ude foran møllen...

Slaraffenland for madører og livsnydere

Der er også rig mulighed for de madglade at købe specialvarer med hjem i de små italienske byer. Eksempelvis den tørrede multerogn, trøfler, lokale meltyper og lækre olivenolier - for slet ikke at nævne de liflige Sagrantino-vine.

 

Det bemærkelsesværdige ved et besøg på Il Ghiottone Umbro er den dybe ro, der sænker sig over en, når man er i køkkenet, på værelset eller sidder og skuer ud over markerne i en liggestol med god kaffe i koppen og en hjemmelavet småkage til.

 

Det er svært ikke at forelske sig hovedkulds i både området, maden og det unikke gæstgiveri. Hvorfor også modsætte sig? Lisbeth og Thomas byder altid velkommen med åbne arme og fade fulde af lækre, italienske retter.

 

Indtil næste besøg kan jeg glæde mig over, at Fiasco stadig er et skønt italiensk gastronomisk åndehul på Frederiksberg, der dog får konkurrence af andre gode, italienske restauranter i København og omegn...

 

Buon appetito!

 

Tekst & foto: Rikke J. Bundgaard

  

Se flere billeder fra opholdet på Il Ghiottone Umbro i Italien

 


Dag 1:

 

Ankommer og finder os til rette. Kigger i den historiske del af Todi og får en aperitivo med snacks.

 

Thomas & Lisbeth står for aftensmaden, der er en imponerende mængde spændende småretter.

 


 

Dag 2:

Efter skøn morgenmad går turen til en vingård i Montefalco - inkl. smagning af de skønne Sagrantino-dråber.

 

Om aftenen går vi i køkkenet i fællesskab og laver klassiske Italienske retter, 3 x bruchetta, ravioli, kødboller i tomatsauce og semi-freddo.

 


 

Dag 3:

 

Morgenmad og derefter ud til Prodo på besøg på økologisk Osteri. Frokosten bestod af lækkerier fra osteriet og det tilhørende lille landbrug.

 

Om aftenen lavede vi 3 forskellige antipasti med bl.a. bottarga, råmarineret fisk og ansjoser, dernæst gnocchi, så pasta med pølser og tomatsauce - og endelig jordbærtiramisu til dessert.

 


 

Dag 4:

 

Turen efter morgenmaden gik til skønne Orvieto på marked. Der blev købt lækkerier med hjem til Danmark, bl.a. tørre oste og skinker.

 

Om aftenen stod antipasti på variationer over artiskok, malfatti(en slags pastakugler) med salvie, kanin 'in vignole' og endelig lakrids panna cotta til dessert.

 


 

Dag 5:

 

Morgenmad for sidste gang i de skønne omgivelser - og afrejse. 

 

Herefter tog vi til Rom, hvor vi nød nogle dejlige dage i den skønne by.

 


 

Læs mere om Il Ghiottone Umbro

På hjemmesiden

Bo Bedre reportage

 

 

 

Sinful Suburban -

herreevent med røg og cognac!

 

 100 velklædte herrer dukkede op til en snak om det gode liv, inkl. smagning af cigarer og cognac - alt sammen i a+n show room

 

Læs reportagen her!

 


 

Vil du holdes opdateret...?

Tilmeld dig vores e-Magasin, hvor vi deler ud af trends, tips & tricks, inviterer til events og konkurrencer, kommer med nyheder osv.


Vælg e-Magasiner

 

 

Sulten efter mere?

 

Få Thomas & Lisbeths opskrifter:

 

Ravioli med spinat
Kødboller i tomat

 

 

Se flere billeder fra...


Kogeskole i Italien
Raw Cake event

Lampe event